A hazai műtrágyaellátás biztonsága miatt aggódik az agrárkamara és MAGOSZ

A magyar gazdák műtrágyaellátásának biztonsága miatt aggódik a Magyar Gazdaszervezetek és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Közös szerdai közleményükben felháborítónak nevezték a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosának nyilatkozatát, amely szerintük az ellátás biztonságát veszélyezteti. A Nitrogénművek szerdán ugyancsak közleményben reagált, amelyben jelezte, hogy prioritással kezeli a belföldi igényeket a bizonytalan piaci helyzetben is.
A MAGOSZ és a NAK közleménye felidézte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellezést tárt fel, és 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A GVH vizsgálata szerint több hazai szereplő – köztük kiemelten a Nitrogénművek Zrt. és vállalatcsoportja – éveken át jogsértően akadályozta az árversenyt, valamint az importot.
A MAGOSZ és a NAK üdvözli a GVH döntését, és a hatóságokat arra kéri, hogy a jövőben is “szigorúan járjanak el az ilyen jellegű törvénysértések, inkorrekt magatartás esetében, valamint határozottan lépjenek fel annak megakadályozásáért.”
A két agrárszervezet kifejtette azt is: felháborítónak tartják, hogy a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le.


A MAGOSZ és a NAK egyetért az Agrárminisztérium álláspontjával, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát – hangsúlyozták.
A közleményben kitértek arra is, hogy elmúlt időszakban a világ műtrágyapiacán jelentős áremelkedés tapasztalható, ennek egyik oka az energiaköltségek gyors és jelentős növekedése. Emellett a forint alacsonyabb árfolyama, valamint a nemzetközi szállításoknak a koronavírus-járvány miatti akadályai is az áremelkedés irányába hatottak és hatnak.
A mezőgazdaságban a műtrágyák árának emelkedése jelentős költségnövekedést okoz, ami túlmutat a szántóföldi és kertészeti növénytermesztésen, a költségnövekedés az állattenyésztésbe, élelmiszeriparba is áttevődik – jelezte a két agrárszervezet.
A Nitrogénművek Zrt. szerdai közleménye szerint a vállalat továbbra is teljes kapacitással termel, annak ellenére, hogy kedden újra 90 euró fölé emelkedett a földgáz megawattóránkénti (MWh) nagykereskedelmi ára. A társaság napi 4000 tonnás termelésével jelentős mennyiségű igényt tud teljesíteni, ennek ellenére áruhiány léphet fel, ha a belföldi piac időben nem fedezi igényeit – hívták fel a figyelmet.
A cég tájékoztatása szerint a márciustól folyamatosan emelkedő energiaárak nehéz helyzetbe hozták az Európai Unió számos iparágát, így a műtrágyaipart is, magas energia-intenzitása miatt és a gyártott műtrágya határidős piacának hiányában.
A kínálati oldalt a régióban bekövetkezett, nem tervezett nyári leállásokon túl az energiapiac által generált, rendkívül magas piaci kockázat miatt lecsökkent termelés is tovább gyengítette. A termékhiányt egyelőre a régió piaca nem érzékeli, mert a magas árak a keresletet is visszafogták, ezzel tovább növelve a gyárak kockázatát – jelezték.
A közleményben úgy fogalmaznak: a Nitrogénművek Zrt. bízik benne, hogy termékei iránt belföldön is időben jelentkezik a kereslet. Mivel a vállalat számára stratégiailag kiemelt fontosságú a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonsága, decemberig folyamatosan teljesíti a belföldi megrendeléseket és 2022 első negyedéves kapacitásai is leköthetőek.
Ugyanakkor a régiós szerepét is be kell töltenie, nem korlátozhatja a határon túli igények kiszolgálását, így azokat a decemberig beérkező belföldi igények számbavételét követően megkezdi. Ez elengedhetetlen a termelés fenntartása érdekében, amiért minden szükséges intézkedést megtesznek – írta közleményében a cég.

gká \ gte

MTI

Call Now ButtonHirdetni szeretne? SEGÍTEK!
DutchEnglishHungarianUkrainian