A termelők számára jó áron indul a dinnyeszezon

A magvas dinnye esetében a fogyasztói árak a folyamatos csökkenés ellenére is 120-130 forint körül alakulnak jelenleg, amely így a termelők számára jövedelmet jelent – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A gazdasági portál összeállításában rámutat arra, hogy az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10. körül indult, ami abból a szempontból szerencsés is volt, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal. Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

Az árak – bár a szezon kezdete óta csökkentek – a legtöbb áruházláncban és a piacokon egyelőre ennél általában magasabbak, igaz, a Tesco mától induló akciójában 109 forintos kilónkénti árat hirdetett. Máshol 119–134 forintos áron folytatódik a szezon a hét második felében. Ledó Ferenc szerint a boltokban a száz forint a kritikus szint, ezen a fogyasztói áron ugyanis már nem mindenki könyvelhet el jövedelmet, csak a jobb hatékonysággal gazdálkodó dinnyetermelők, száz forint alatt viszont mindenki bukik. A mag nélküli dinnyénél ez az árküszöb 20-30 százalékkal magasabb. Ledó Ferenc szerint a boltokban a száz forint a kritikus szint, ezen a fogyasztói áron ugyanis már nem mindenki könyvelhet el jövedelmet, csak a jobb hatékonysággal gazdálkodó dinnyetermelők, száz forint alatt viszont mindenki bukik. A mag nélküli dinnyénél ez az árküszöb 20-30 százalékkal magasabb.

A termelők a folyamatos érés érdekében sok helyen szakaszosan ültettek, így a FruitVeB várakozásai szerint idén elkerülik a dömpinget, és nem lesz túlkínálat. Ez segít az árstabilitás fenntartásában – fogalmazott Ledó Ferenc. Ha nem lesz különösen rossz időjárás, akkor szeptember elejéig-közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.

Call Now ButtonHirdetni szeretne? SEGÍTEK!
DutchEnglishHungarianUkrainian