AM: a közös agrárpolitika forrásait a jelenlegi szinten kell tartani

kap768-20180619

Az uniós közös agrárpolitika (kap) forrásait legalább a jelenlegi szinten kell tartani, mivel a források csökkentése az élelmiszerárak emelkedését, a választék vagy akár a minőség csökkenését is eredményezheti – szögezte le Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára egy brüsszeli konferencián a tárca szombati közleménye szerint.

Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével, az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett eseményen az államtitkár hangsúlyozta, hogy az európai gazdák a kap segítségével több mint 500 millió állampolgárt látnak el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel nap mint nap. 

“Magyarország egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a kapnak többet kell tennie a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásáért, azonban ez nincs összhangban a javasolt költségvetéssel. Kevesebből nem lehet többet elérni” – mondta a közlemény szerint.
A további környezetvédelmi feltételeknek történő megfelelés nem veszélyeztetheti az európai gazdák jövedelembiztonságát és nem korlátozhatja versenyképességüket. Nem lehet cél, hogy a harmadik országokból importált, esetleg nem fenntartható módon előállított, akár rosszabb minőségű élelmiszerek váltsák fel az Európai Unióban előállított magas minőségű termékeket – fogalmazott az államtitkár.
Magyarország gazdabarát uniós költségvetés elfogadásában érdekelt. A kormány pedig az elsők között jelezte, hogy ennek érdekében hajlandó emelni a hozzájárulást a közös uniós költségvetéshez – közölte Feldman Zsolt.

(MTI)

Call Now ButtonHirdetni szeretne? SEGÍTEK!
DutchEnglishHungarianUkrainian