Fokozódik a vízhiány a talajokban

Kevés csapadék hullott a múlt héten is, és az előttünk álló héten sem valószínű számottevő mennyiség, így fokozódik a vízhiány a talajokban. Ezzel együtt a száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.
Fokozódik a vízhiány a talajokban

Február második felében a száraz időjárást a múlt csütörtök este, illetve pénteken hullott eső törte meg, de ennek mennyisége is mindössze 0 és 5 mm között alakult az országban. Nógrád és Pest megye nagy részén semmi vagy csak csapadéknyom körüli mennyiség esett, az 5 mm-t megközelítő értékek északkeleten fordultak elő. A talaj felső 20 cm-es rétege egyre szárazabb, az alsóbb talajrétegek nedvességviszonyi még kedvezőek. A száraz idő a hét első felében tavaszias hőmérsékletekkel párosult, a maximumhőmérsékletek a hét elején sokfelé meghaladták a 13 fokot, csak a nap első felében köddel borított területeken maradt ennél pár fokkal hűvösebb az idő. Bár hajnalonként a legtöbb helyen kevéssel 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, a napi átlaghőmérsékletek az ország nagy részén így is több napon át meghaladták az 5 fokot, ami már a vegetációs időszak kezdetét jelenti a hidegtűrő növényeknél. Pénteken viharos széllel északkelet felől erős lehűlés kezdődött, ami szombaton és vasárnap átmenetileg 8-10 fokkal visszavetette a hőmérsékletet.

A héten visszatér a tavaszias időjárás. Számottevő csapadékra nincs kilátás, a Dunántúlon és a déli országrészben fordulhatnak elő péntektől kisebb esők, záporok, de összességében a talajok felső rétegének további száradására lehet számítani. A szél napközben sokfelé megélénkül, kedden főként a Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik. Csütörtökig napról napra melegszik az idő, akkor már 15 és 20 fok közötti maximum értékek lesznek a jellemzők, de éjszakánként főként az ország keleti felén még sokfelé lesznek fagyok. Ezzel együtt is ismét több egymást követő napon át alakul majd 5 fok fölött a napi átlaghőmérséklet. Péntektől, a meteorológiai tavasz első napjától néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de komolyabb fagyok előfordulása ekkor sem valószínű. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet, ami vasárnapra 0 és +2 fok közé csökkent, a hét végére ismét eléri a 3, 7 fokot.

További részletek itt.

(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Call Now ButtonHirdetni szeretne? SEGÍTEK!
DutchEnglishHungarianUkrainian