Fontos határidők az agrár-adminisztrációban

hatarido

Az időjárás alakulásának figyelése, és az ahhoz való alkalmazkodás, gazdálkodói feladatok elvégzése mellett a gazdálkodók figyelmét szeretném ezúton felhívni az aktuális és sokszor jogvesztő határidővel párosuló adminisztrációs teendőkre. Az öntözést folytatók esetében a 2017. évi tényleges vízfelhasználást a különböző hatóságok részére január 15-ig és január 31-ig, a 2018. évre tervezett vízkivétel mennyiségét pedig február 21-ig szükséges bejelenteni.

{jb_greenbox}Egyes támogatási formák esetében a Gazdálkodási Napló tartalmát január 31-ig, mezőgazdasági eredetű nitrát-felhasználásra vonatkozó bevallásukat március 31-ig szükséges megtenniük.{/jb_greenbox}

Ezúton hívom fel továbbá a figyelmet a terület alapú támogatás igénybevételének számító ún. zöldítés előírásaira vonatkozó változásokkal való mielőbbi megismerkedés fontosságára a 2018. évi támogatási összegek igénylése és kifizetése érdekében.

A burgonya árutermeléssel foglalkozó személyeknek 2018-as vetési tervüket február 28-ig szükséges bejelenteniük a Kormányhivatal részére. Februárban elszámolási kötelezettségük van a dohánytermesztőknek is a MÁK felé a támogatások igénybevétele érdekében. Korábbi évek egyes kedvezőtlen tapasztalata alapján ismét felhívom az őstermelői igazolvánnyal gazdálkodói tevékenységet folytatók figyelmét a kártya alapú igazolvány érvényessége, és a betétlap évenkénti hatályossága közötti fontos különbségre, és az e miatt könnyen elszenvedhető adóbírságra. Kérjük, akiknek fontos a helyes adózás érdekében a március 20-ai dátum betartása, az érvényesítés érdekében mielőbb keressék falugazdász kollégáinkat, ne hagyják az utolsó percre ezt a fontos lépést.

Ugyanakkor a kertekben is dolgoznak már a szorgos gazdák, megkezdődnek a metszési teendők. Az ezen munkaműveletbe bevonható szükséges mezőgazdasági alkalmai munkavállalói létszámot a tevékenység megkezdése előtt a tavalyi előzetes bejelentés után most ténylegesen is szükséges a Kormányhivatal Munkaügyi Főosztálya részére bejelenteniük a gazdálkodóknak, ezzel is segítve a közmunka-programok mezőgazdasági idénymunkát nem veszélyeztető szervezését. Ez a lehetőség fennáll azon gazdálkodóknak is, aki az őszi előzetes bejelentést nem tették meg. Fentieken túl, ill. részben azokhoz kapcsolódóan a NAK falugazdász munkatársai is kérnek adatszolgáltatást az ügyfelek egy részétől. Folyamatban van az országos öntözési stratégia kialakításához kapcsolódó kérdőíves felmérés készítése, és nemsokára elindítunk egy, a gazdálkodásuk érdekében földgázt felhasználó ügyfelek beszerzését könnyítő célú felmérés is.

Kérjük az érintett, megkeresésre kerülő gazdálkodókat, hogy szükséges adataik biztosításával segítsük egymás eredményes munkáját. Ezúton jelezzük előre, hogy a kora nyári időszakban ismét várjuk majd az olcsóbb villamos-energia szolgáltatás igénybevétele érdekében a nagy felhasználónak számító tagjaink jelentkezését is az új tenderezési eljárás szervezése során. A fenti, már szokásosnak mondható határidőkön és feladatokon túl figyelni szükséges arra, hogy pl. január 31-re módosult az anyatehéntartás támogatási jogcímnél a szaporítási esemény bejelentés határideje, egyes jogcímekre vonatkozóan februárban új, soron kívüli támogatási kérelem beadó felület indul, ill. pl. több ponton változott a nyertes „fiatal gazdák induló támogatása” megvalósításhoz kapcsolódó teljesítési kötelezettség vagy szankciórendszer, valamint módosult az anyajuh tartáshoz kapcsolódó támogatási jogcím igénylési időszaka. Nagyon fontos könnyítés, de soron kívüli ügyintézést fog igényelni február – március hónapokban az AKG, Öko, és további 2 jogcímmel kapcsolatban megnyitásra kerülő soron kívüli kérelembenyújtási felület, továbbá figyelni szükséges arra, hogy változások vannak az építési normagyűjtemény alkalmazásával kapcsolatban. Mindezek tévesztése jelentős forrás megvonással jár, ezért kérjük ügyfeleinket, a részletek pontosítása érdekében falugazdász kollégáinktól, vagy a következő on-line oldalunkon tájékozódjanak: http://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas.

Rácz Imre
megyei elnök
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Sz-Sz-B Megyei Szervezete

Call Now ButtonHirdetni szeretne? SEGÍTEK!
DutchEnglishHungarianUkrainian