Agrár-csúcstechnológia Mezőfalván

Kedvező, esőmentes időjárás, rengeteg kiállító és látogató, dübörgő gépkapcsolatok, kormányfői megnyitó – ez a „távirati” összefoglalója az idei Szántóföldi Napok nyitónapjának.

Mezőfalva, Mezőhegyes és újra Mezőfalva. 2017 után ismét a Fejér megyei helyszín, a Mezőfalvai Zrt. a III. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow „otthona”. A kora délelőtti kapunyitás utáni program, a MEGFOSZ szántóföldi gépshowja rendkívül sok érdeklődőt vonzott: működés közben látható volt – a teljesség igénye nélkül – talajlazító, váltvaforgató eke, eke, kultivátor, vetőgép is… Az elmúlt napok esős időjárása valamelyik gépkapcsolatnak kedvezett, valamelyiknek nem: az egyik inkább nem vállalata a mély talajnak való nekirugaszkodást, a másiknak meg pont ideális volt.

Nem csak mozgásban, álló helyzetben is szemügyre lehetett venni a különböző gépeket: így a kombájnokat, traktorokat, mobil terményszárítókat, bálarakodókat. A több mint 9 ezer négyzetméteren 55 kiállító vonultatta fel a legújabb technológiákat és gépes újdonságokat.

Ahogy a késő délelőtti megnyitón Jakab István, a Magosz elnöke, a parlament alelnöke fogalmazott, jelentős a kontraszt az egykori, első, 1991-es gazdaexpóhoz képest, hiszen míg az meglehetősen visszafogott volt, addig a mostani bemutatón a csúcstechnikát lehet megcsodálni. Győrffy Balázs, a NAK elnöke azt emelte ki, hogy a gazdák igénye hívta életre a szántóföldi napokat, hiszen így a legújabb ismereteket, a legkorszerűbb eszközöket egy helyen lehet megkapni, megtekinteni. Az eseményt hivatalosan már az első mondatával megnyitottnak nevezte Orbán Viktor kormányfő. A továbbiakban beszédében kiemelte, hogy a Szántóföldi Napok főszervezője, a NAK tekinthető a gazdák hiteles képviseletének, és bátran támaszkodhatnak rá. Azt is megjegyezte, hogy a hazai mezőgazdaság rengeteget fejlődött, és most már a gazdálkodóknak nem a megmaradás a cél, hanem a fejlődés, a fejlesztés, a beruházás és a növekedés. Hozzátette, ebbéli törekvésüket a kormány a maga eszközeivel támogatja.

A jelentős látogatói tömeg ezt követően az egyéb kiállítókat és programokat kereste fel. Ezek közül voltak igazán figyelemre méltóak és érdekesek is. Például egy tenyészbikát két oldalról festettek meg, az egyik oldalra az izomzatának (húsának) felépítését, a másik oldalán csontozatát szemléltették. A másik ilyen volt a NAKAdémia-sorozat mezőfalvai eseményéhez igazodó talajbemutató. A közel egy méternyi mély és 25 méter hosszú talajszelvényen megtekinthetők voltak a talajművelő eszközök munkamélysége, hatásuk. Ezen túlmenően talajtani szakértők ismertették a talajban lezajló folyamatokat, esetleges agrotechnikai hibákat, kémhatásviszonyokat, melyek a talaj termőképességét, vízháztartását alapvetően meghatározzák, befolyásolják.

A Szántóföldi Napok másik kiemelt területe a demoparcella, ahol a KITE Zrt. ötfajta növényt vetett el (repce, őszi búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó). A bemutató magában foglalja a termesztési módhoz, termőhelyi adottságokhoz igazodó hibridajánlatot, az eredményes növénytermesztéshez szükséges növénytáplálási javaslatot, növényvédelmi iránymutatást, valamint a XXI. század precíziós technológiájára épülő műszaki hátteret, amellyel mind a kis, mind a középgazdasági szinten eredményes, rövid távon megtérülő gazdálkodás valósítható meg.

A NAK rendezvénye sok más szakmai programot, konferenciát tartogat még május 24-re, péntekre is, érdemes tehát felkerekedni Mezőfalva irányába. Ha az időjárás hasonlóan mérsékelt lesz, mint csütörtökön volt, akkor már nagy baj nem érheti a látogatókat…

(nak.hu/Raffai Ferenc) (fotó: NAK/RF)

Call Now ButtonHirdetni szeretne? SEGÍTEK!
DutchEnglishHungarianUkrainian